Hírvilág:Amerikai Dietetikai Társaság:
Mindenkinek jó a vegetáriánus étrend
Az amerikai Dietetikai Társaság folyóiratának júliusi számában jelent meg a vezetőség legújabb állásfoglalása a vegetáriánus táplálkozást illetően. A dokumentum 1987 óta immár a hatodik, amelyben egészségesnek minősítik a húsmentes étrendet, feltéve, hogy azt gondosan, az összes lényeges tápanyag biztosítására való tekintettel állítják össze. Definíciók A tágabban értelmezett vegetáriánus étrend, pontosabban lakto-ovo-vegetáriánus diéta a hús, a hal és egyéb tengeri állatok húsának a fogyasztását tiltja. A lakto-vegetáriánus diétán élők ezen kívül tojást sem fogyasztanak, a „szigorú vegetáriánus”, más néven vegán étrendből pedig hiányzik mindenféle állati termék.Egészségügyi hatásokAz állásfoglalás szerzői áttekintették a vegetáriánus étrend és számos betegség kockázatát, illetve progresszióját érintő vizsgálatokat, és kedvező adatokat találtak a cardiovascularis betegségek, többféle rosszindulatú daganat, az elhízás és a cukorbetegség összefüggéséről a vegetáriánus étrenddel. Ennek néhány nyilvánvaló oka a kevesebb telített zsírsav, kalória és konyhasó fogyasztása a vegetáriánus diéta keretében.Az ajánlás szerzői kivitelezhetőnek, sőt valószínűleg kedvező hatásúnak minősítik a vegetáriánus étrendet a terhes és szoptató nők, a csecsemők és a gyermekek összes korcsoportjában is.JavaslatokA vegetáriánus táplálkozáshoz természetesen nem elég egyszerűen elhagyni a húst. A hiánybetegségek kialakulása szempontjából leginkább kritikus tápanyagok bizonyos esszenciális aminosavak, a vas, a cink, a jód, a kalcium, a D-vitamin és a B-12-vitamin.Ezek elegendő mennyiségű bevitelére az Amerikai Dietetikai Társaság leggyakrabban ismételt javaslata a változatosság. A húson kívül minden más táplálékféléből rendszeresen fogyasztani kell. Megfontolhatónak, bár nem elengedhetetlennek tartják a „kritikus” tápanyagok pótlását megfelelő táplálékkiegészítők formájában.A dietetikában kevéssé járatos orvosoknak pedig legfőképp azt ajánlják, hogy gondoskodjanak arról, hogy vegetáriánus betegeik megfelelő szakembertől kérjenek tanácsot étrendjükkel kapcsolatban.Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern DávidForrás: J Am Diet Assoc. 2009; 109:1266-1282.
Kulcsszavak
vegetáriánus étrend, dietetika, kedvező hatások, gondos tervezés
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése